Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hellboy (PS3 a XBOX 360)

26. 2. 2007

Je rudý, je rohatý a své pravé ruce familiérně přezdívá Ruka zkázy. Popis, který se hodí pouze na jediné stvoření. Legendární Hellboy už si vyzkoušel chuť slávy filmové a nyní přišel čas zkusit štěstí také na konzolích.

Na světě existuje snad jen jediná věc, která může dopadnout hůř než pokus převést komiks do podoby solidní videohry. Pokus převést film podle komiksu do podoby solidní videohry. Přesvědčil se o tom kde kdo, nejeden komiksový hrdina si touto cestou zlámal svůj komiksový supernos a snad s výjimkou spidermana skončili všichni v domově pro vysloužilé superveterány. Že ale byla americká líheň hrdinů jaksepatří bohatá, stále v jejich řadách najdeme dostatek zatím nekompromitovaného materiálu. A dokud existuje materiál, můžete vzít jed na to, že se ho někdo dostatečně šílený zmocní a pošle na naše herní přístroje. Tentokrát si nejkratší sirku vytáhl nebožák Hellboy a legendární Mike Mignola, otec komiksové série, jistě nestačí utírat své hrůzou orosené čelo. Budou snad PS3, Xbox 360 a PSP Hellboyova poslední štace, nebo se nezastavitelný kladivoun popere i s touto překážkou?

Protinožci u kormidla

Na nelehké cestě za konzolovým úspěchem se slavného rudocha otcovsky ujalo Konami a svěřilo jej do péče vývojářů z Krome Studios. Poměrně odvážný krok, uvážíme-li, že tito australští dobrodruhové mají doposud na triku jen pár podprůměrných plošinovek a Hellboy bude prvním opravdu velikým projektem v historii studia. Proto, snad aby fanoušky nevystrašilo hned v počátcích, přizvalo Konami k tvorbě hry také samotného Mike Mignolu, který by se měl podílet na designu i příběhové linii hry. V úloze konzultanta přicmrndávače by se měl objevit také Guillermo del Toro, režisér poměrně úspěšného filmového zpracování Hellboye, v němž se mimo jiné jako odporný a zavrženíhodný zloduch představil vynikající Karel Roden. Už na loňské E3 však bylo oznámeno, že Hellboy pro next-gen konzole nebude mít s filmem žádnou spojitost a chystá se oživit spíše některé starší komiksové příběhy ex-rohatého bohatýra. Aspoň jedna dobrá zpráva do začátku.

God of War, podobnost čistě náhodná?

A druhá by se našla taky. Prozatím prezentovaná verze Hellboye se hraje nad očekávání dobře a i když by mohl David Jaffe bez dlouhého otálení podat na klokánky z Krome Studios žalobu na vykradení herního designu God Of War, zážitek z trhání, bourání a drcení to pokazit nemůže. Vskutku, stačí přivřít oči a řádící démon se rázem promění v připlešatělého Kratose. Pohyby, útoky, dokonce i typy některých protivníků – to vše jako by ikoně akčních her z oka vypadlo. Na jednu stranu tak zažíváme zklamání z do očí bijící absence vlastních nápadů, na stranu druhou však děkujeme bohu, že se Krome Studio podobně neinspirovalo například u… Abychom však jenom nekřivdili, pár nových a poměrně významných prvků se přece jenom najde. Jsou však spjaty spíše s většími možnostmi next-gen konzolí, než s erupcí originality v řadách vývojářů. Konkrétně se jedná o zcela interaktivní prostředí v šesti rozlehlých úrovních, které hraje mírně vrtkavé povaze siláka Helboye do rytmu a významně se podílí zejména na designu lokací. Zeď srovná Hellboy s lehkostí, s jakou normální smrtelník rozmáčkne plechovku od piva, a mimo otevírání nových přístupových cest si tak zajišťuje prakticky nevyčerpatelný zdroj nejrůznější vraždící munice. Kameny, roury…vše co se mu dostane do ruky končí obvykle zapíchnuté v cizí lebce.

Ruka zkázy

Ostatně když přijde na to jak odstranit ze světa nepřátelskou havěť, má Hellboy určitě co nabídnout. Ono když má člověk ruku které říká Hand of Doom, obvykle se mu problémy vyhýbají obloukem přes Antarktidu…Hellboy však přitahuje trable všeho druhu, a proto se sofistikované techniky likvidace nepřátel vždy hodí. Malí démoni, které jsme měli možnost potkat při zahřívacím začátku testovací verze hry, nebyli pro přerostlého ochránce slabých a potřebných žádný problém. Tlačítko pro lehký útok si s nimi obvykle poradilo, těžší chvaty už byly spíše pro efekt, ale nejvíce legrace jsme si bezpochyby užili s kombo údery, které se spouštějí stisknutím obou tlačítek pro útok zároveň. Hellboy pak trhá svým protivníkům hlavy a bez nejmenších skrupulí je používá coby vrhací munici. Velmi nechutné, velmi efektní. Nechybějí samozřejmě ani zbraně střelné, jejich užití se však od ručního boje v podstatě neliší. Hellboy zaměřuje automaticky podle priority, takže prostě jenom mačkáte tlačítko pro střelbu…pěstní souboje jsou, alespoň v této fázi, určitě lákavější. Zvláště když dojde na souboje s většími soupeři, kde se Hellboy dostane do vskutku akrobatických situací (jako když se jednou rukou drží na temeni ohromné robotické gorily a druhou se jí snaží morseovkou vyťukat do lebky vzkaz na rozloučenou).

Skepse na vedlejší koleji

Hellboy jistě není kdovíjaká zátěž pro šedou kůru mozkovou, v testovací verzi bylo naprosté minimum okamžiků narušujících plynulou akční jízdu a funkce tří tlačítek na ovladači byla prakticky to jediné, co musel člověk pro úspěšný postup znát. Místy se projevovala ne příliš přátelsky naladěná kamera, ale to je problém, který se snad povede do finální verze vyladit. Hra, k níž jsme ze začátku přistupovali s vrcholnou dávkou zdravé skepse, se ukázala být nenáročnou akční podívanou, které (ač je jí všude plno) není nikdy dost a v kombinaci s opravdu velmi podařenou grafikou a slibovaným kooperativním multiplayerem se tak může stát tou pravou medicínou, která nám zkrátí čekání na nový God of War. Verze pro PSP přirozeně pozbude hodně z vizuální síly svých kolegů pro Xbox 360 a PS3, na druhou stranu vzhledem k opravdu jednoduchému designu se snad vyhne nepříjemnostem s ovládáním. Jistě, originalitou zrovna nehýří, ale koho by to zajímalo, když se dostane do kůže třímetrového obra, který bourá zdi a trhá hlavy s lehkostí buldozeru na steroidech. Přesné datum vydání stále nebylo stanoveno a rok 2007 je jistě široký pojem. Doufejme proto, že nebudeme čekat zbytečně dlouho.

 http://next.videogame.it/img/keyword/3500/3712/3712.T160.jpg

http://www.tothegame.com/res/game/5548/logo.jpg

http://www.tech2.com/media/images/uploads/2006/05/HellboyE3.jpg

 http://ps3media.ign.com/ps3/image/article/707/707557/hellboy-20060510073841392.jpg

http://ps3.2play.ch/media/news/2006/hellboyng.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář