Jdi na obsah Jdi na menu
 


Silent Hill 4:The Room (Navod)

1. 3. 2007
V Silent Hill 4: The Room budete tudíž cestovat mezi centrální lokací a svými nejhoršími nočními můrami.

1) Ložnice
Po skončení úvodní animace se ocitnete ve vaší ložnici v tajuplném prostředí, prozkoumejte všechny obrazy a zdi, zejména pečlivě zeď nad stolkem, potom si otevřete dveře do další místnosti, i zde si všechno dobře prohlédněte, totéž pak udělejte i v dalších přístupných místnostech, kam se dostanete přes dvoje dveře. Spustí se animace, ze zdi v ní vyleze příšera, po jejím skončení se ocitnete znovu zpět v nyní již prosvětlené ložnici. Opět si důkladně prohlédněte všechny předměty a zdi, podívejte se i ven z nyní již otevřeného okna. Jakmile si vše prohlédnete, vyjděte dveřmi ven a dojdete tak do kuchyně. Vlevo od poličky s knihami seberte lístek a přečtěte si ho, za vámi si všimněte červeného zápisníku na stolku, pokud ho otevřete, hru si můžete uložit, což dělejte vždy, když se sem vrátíte zpět, rozhodně se to vyplatí. Z ledničky, kterou nejdříve otevřete, seberte čokoládové mléko a láhev vína, u dveří obtočených řetězy seberte lístek, který si rovněž přečtěte. V animaci spatříte ženu, po jejím skončení se vám zpřístupnila chodba vedoucí do vaší koupelny . Vstupte tedy do koupelny, z otvoru ve zdi vyjměte železnou trubku, je to zbraň, kterou budete za chvíli potřebovat, poté vstupte do díry ve zdi a plazte se až na konec, doplazíte se tak do další části hry. 2) Podchod
Jděte na druhou stranu podchodu a na jejím konci si promluvte s ženou, po skončení rozhovoru pokračujte na konci doleva, žena vás bude následovat. Asi uprostřed chodby se jí udělá nevolno a vejde do dámské koupelny, po chvíli se odtam vynoří divocí čokli, musíte je ubít trubkou z inventáře. Poté co se zbavíte těchto potvor, vejděte do ženské koupelny vpravo, tak si prohlédněte díru ve zdi a vraťte se na chodbu. Můžete si prohlédnout i pánskou koupelnu, ale nic zajímavého tam nenajdete. Pokračujte chodbou dál dopředu, v další místnosti opět ubijte holí psa, jděte dále dopředu a v chodbě před vámi skolte další dva psy Silent Hill 4: The Room – návod . Schodiště vlevo je zcela zatarasené, dejte se tudíž po schodech doprava a na nich seberte červenou krabičku s náboji do pistole. Vraťte se zpět, protože nic jiného už zde nenaděláte, jděte až k ženské koupelně a v ní vstupte do díry ve zdi, ocitnete se tak zpět ve své ložnici a pokud jste ztratili nějaké to zdraví, zde se vám automaticky doplní. Nejdříve ze všeho jděte k výše zmíněnému červenému notesu a hru si uložte. Odsuňte stolek za vámi, najdete tam na zemi pistoli, seberte ji. Vlevo na zdi si opět přečtěte nápis a podívejte se i škvírou ve zdi, spatříte záhadnou dívku. Potom bude zvonit telefon, vejděte do ložnice a zvedněte ho a vyslechněte si hovor. Nyní jděte ke vchodovým dveřím a prohlédněte si kukátko, přečtěte si i krví psaný nápis, má 15 písmen. Vejděte do koupelny, vlezte do otvoru ve zdi, nyní vás přenese do ženské koupelny v podchodu, kde sedí na záchodové míse mrtvá žena. Prohlédněte si ji, vezměte si od ní nový údaj o směru, tedy Lynch Street Line Coin, vyjděte na chodbu, dejte se doleva, pokračujte dál levou stranou, odbočte doprava k turniketu. Z inventáře na něj použijte disky Lynch……, tak projdete dál. Pokračujte dolů po schodech, spustí se animace, po jejím skončení pokračujte po schodech dál dolů. Se Zombiemi se moc nezdržujte, protože pokud je zabijete, po chvíli stejně obživnou, jestliže však chcete získat nějaký ten čas po jejich zabití, párkrát si na ně ještě dupněte. Odbočte doprava a po dalších schodech sestupte dolů. Ve vagónu si všimněte za okénkem Cynthie, volající o pomoc, odbočte doprava k prodejnímu automatu s číslicí 18, prohlédněte si jej, zkuste ho otevřít, ale neuspějete. Vraťte se zpět, pokračujte až k poslednímu vagónu, vstupte doprava do jeho dveří, uvnitř na malém panelu stiskněte červený knoflík, tak jste otevřeli dveře od vagónu Cynthii, tato přijde po chvíli za vámi.

Vraťte se k vagónu, ve kterém byla Cynthie uvězněna, ona půjde za vámi sama, starat se o ni nemusíte, Zombie útočí jen na vás a pokud budete nuceni střílet, sama vašim střelám uhýbá. Nastupte do vagónu, v kterém byla Cynthie uvězněna, přejděte přes celý vagón, další cesta je úplný labyrint, poradím vám, jak dál. Otevírejte si mapu, vaše poloha je znázorněna modrou šipkou a cíl vaší cesty šipkou zelenou, není tedy žádný problém se dostat ven z tohoto vagónového bludiště. Tak se dostanete až k druhému východu, jděte nahoru po schodech a nahoře seberte krabičku nábojů. Poté se vraťte po schodech dolů, odbočte doprava do protisměru, na konci projděte dveřmi. Pokud máte zdraví namále, pak vstupte do otvoru ve zdi vpravo, ocitnete se tak ve své garsonce, kde si můžete hru i známým způsobem uložit a automaticky se vám tak doplní i zdraví, pak se přes díru ve zdi v koupelně vraťte zpět. Jestliže však máte zdraví dostatek nezdržujte se a vylezte po žebříku nahoru. Naproti v chodbě můžete slézt dolů, je tam krabička s náboji, pak se vraťte a pokračujte chodbou, odbočte ke schodům a dole pod nimi projděte dveřmi. Dole zabijte pět hafanů, jděte doleva na druhou stranu, vstupte do lokomotivy, zjistíte, že chybí ovládací páka.

U eskalátorů seberte lahvičku se zdravím. Vracejte se zpět a teď už vám doporučuji v každém případě na druhém konci vlézt do otvoru ve zdi, ocitnete se doma v garsonce, znovu všechno prozkoumejte, uložte si hru, rozhlédněte se z oken, u vstupních dveří se koukněte do špehýrky u vstupních dveří a přečtěte si znovu krví psaný nápis, všimněte si, že má stále 15 písmen. Přes díru ve zdi v koupelně se vraťte na nástupiště, přejděte na druhou stranu až k eskalátorům a nyní si nastupte. Po cestě nahoru vás čeká problém, ze zdí zprava se budou postupně vynořovat Zombie Silent Hill 4: The Room – návod , musíte je likvidovat střelbou z pistole, nebo pokud by vám došly náboje, potom železnou tyčí. Problém je ale v tom, že vzdálenost Zombií od sebe je malá a tak hra vás často nechá útočit na již mrtvou Zombii a ta následující vás srazí ze schodů, přičemž samozřejmě ztratíte notný kousek zdraví. Máte sice v inventáři lahvičku s uzdravujícím elixírem, ale nedoporučuji ji používat, šetřete si ji na horší časy, bude mnohem hůř, pokud budete totiž pozorní a po jedoucích schodech se pohybovat nahoru a dolů, dá se projet po likvidaci Zombií až úplně nahoru bez nejmenší ztráty, či úbytku zdraví. Jakmile tedy vyjedete až úplně nahoru, jděte do chodby vlevo a tam na konci seberte ze země krabičku nábojů. Poté se vraťte a pokračujte doleva po schodech nahoru, tam naleznete na zemi rozházené šminky, neklamné to znamení, že Cynthie je nablízku, vstupte tudíž do dveří vpravo, v animaci vám těžce zraněná Cynthie umře v náručí, ale ještě těsně před smrtí vám řekne číslo, které si zapamatujte, je to 16121. Nato se ocitnete automaticky zpět ve své garsonce, spustí se další animace, po jejím skončení jako obvykle prohlédněte všechny místnosti, okna, nápisy na zdech, špehýrku, na dveřích zjistíte, že krví psaný nápis má nyní 16 písmen. Pod vstupními dveřmi seberte lístek s datem 8.dubna, přečtěte si ho, jakmile si všechny změny a novoty prohlédnete, jděte do koupelny a dírou ve zdi se přenesete do další části hry.

3) V lese
Hned jak se ocitnete v lese, prohlédněte si pořádně celou pravou stranu, pak jděte dopředu k bráně, od ní vlevo si přečtěte zprávu a projděte jí. Jděte na druhý konec a vstupte do dveří, uvnitř se zbavte sršních mutantů (zastřelte je a pak na ně šlápněte, tím je totálně zlikvidujete), vlevo za šikmou rampou seberte ze země náboje, dalšími dveřmi projděte dál. Napadnou vás další sršni, můžete je pobíjet, ale stačí jen rychle proběhnout dál přes dveře vpravo. Zde si prohlédněte automobil z místa řidiče, nejdete lístek, který si přečtěte, pokračujte přes další bránu vpřed. Přistupte ke koktajícímu chlapci, promluvte si s ním, nechejte ho se vykoktat, projděte další bránou. Tady narazíte na několik psů, i ty lze zastřelit (pak na ně šlápnout), nebo můžete proběhnout k další bráně, jen pozor, ať vás nezabije padající flákota. Za branou narazíte na další hafany, utíkejte k bráně, na ní si přečtěte nápisy a vstupte dovnitř. Ocitnete se na prostranství, kde jsou vstupní dveře do domu, ale nemáte od nich klíč. Z nádvoří ale vedou dál troje dveře, kromě těch, jimiž jste sem přišli, všemi musíte postupně projít. Pokud tedy začnete ve směru hodinových ručiček, za bránou na vás už čekají čtyři psi a několik vosáků, další místnost je prázdná, projděte přes ni dál, na výstupku seberte G-železo a vraťte se před dům. Teď projděte druhou bránou, po průchodu na razíte v animaci na malého chlapečka a koktajícího hocha, prohlédněte si náhrobky a vraťte se před dům. Vstupte do poslední brány, zlikvidujte tři psy a vosáky, pokračujte vpřed, na zemi seberte balíček zdraví, prohlédněte si náhrobky a vraťte se zpět. Teď vám ale musím vysvětlit, jak dál. Ve všech zmíněných lokacích jsou díry ve zdi, pokud do nich vlezete, ocitnete se zpět ve vaší garsonce a přes koupelnu se dostanete zpět k té díře, do které jste vstoupili. Je to důležité proto, že budete mít brzy naplněný inventář, takže se některých předmětů budete muset zbavit a to tak, že si je doma uložíte do bedny, kde je budete mít dále k dispozici, jinak byste už nemohli sbírat další potřebné předměty. Přede dveřmi teď stojí známý kokta, nechejte se ho vymáčknout, bude mít ale žízeň. Dejte mu z inventáře čokoládové mléko, hodí vám na oplátku rýč, seberte ho ze země.

Pokud hocha vyslechnete, dozvíte se, kde máte začít kopat. Z jeho zmateného koktání se ale dovíte, že máte pokračovat protější bránou, jděte tudíž tam. Tak dojdete až ke stromu, je to předposlední lokace, jehož kořeny vypadají jako lidské ruce. Použijte na ně z inventáře rýč, tak seberete klíč, zároveň se ale dozvíte, že ten kdo klíč vlastní při sobě, bude bloudit a tápat stále dokola. Nesnažte se tedy vracet přímo zpět k domu, bloudili byste stále dokola, takže projděte do poslední lokace, pozor na ducha, vstupte do díry ve zdi, ocitnete se v garsonce, kde klíč Silent Hill 4: The Room – návod a ostatní nepotřebné věci uložte do bedny, uvolněte si tak inventář. Projděte si celou garsonku, vše si prohlédněte, pak přes díru v koupelně projděte na místo, kde jste do díry vstoupili. Opět pozor na ducha a pokračujte přes brány zpět ke dveřím domu. Od vstupu vpravo je díra do zdi, vlezte do ní, ocitnete se doma, z bedny vyjměte klíč, který jste si tam uložili a přes díru v koupelně projděte zpět. Nyní již můžete vstupní dveře do domu otevřít, vstupte tudíž dovnitř, promluvte si s koktou, pod zborcenou knihovnou seberte lístek, přečtěte si ho, potom vyjděte po schodech nahoru a prohlédněte si uzamčené dveře. Vraťte se zpět dolů, jděte doleva, kde je na zemi svícen, pod ním seberte další lístek, který si opět přečtěte, tak se vám otevřou dveře vpravo, kterými projděte. Spustí se animace, ve které koktající hoch uhoří, zapamatujte si ale číslo, které vám ještě před smrtí stačí sdělit, je to 17121. Spustí se další animace, po které se ocitnete zpět ve vaší garsonce, prohlédněte si špehýrku u vchodových dveří, zjistíte, že krvavý nápis má nyní 17 písmen. Můžete se i vrátit k bedně a vybrat si věci, které jste si sem uložili, ale nechejte si alespoň dvě volná místa v inventáři, pak si hru raději uložte a přes díru v koupelně projděte do dalšího pokračování hry.

4) Vězení
Po skončení animace jste se tedy ocitli ve vězení, no nazdar, to nám to pěkně začíná. Postupujte tedy kulatou chodbou dál vpřed opět ve směru hodinových ručiček, hned v první místnosti pobijte jakési housenky (nebo že by to byly jedovaté houby?), do další místnosti se nedostanete, ve třetí místnosti seberte náboje a vlevo si přečtěte nápis na stěně, před čtvrtou místností seberte ze země lístek a v inventáři si ho přečtěte, tato místnost je ale zamčená, v následující místnosti je vězeň, ale i zde je zamčeno, zatím mu tedy namůžete pomoci. V další místnosti jsou odporní slimáci, s nimi rovněž nic nenaděláte, sedmá místnost je opět nepřístupná, v poslední kobce si přečtěte lístek na lavici. Jakmile tedy takto prohlédnete všechny cely, projděte jedinými dveřmi na obvodové zdi vlevo ven, uvnitř vpravo na stěně od otvoru seberte lístek, který si přečtěte v inventáři. Levé dveře jsou zatím nepřístupné, vstupte tudíž do pravých. Pokračujte chodbou vpřed, z levé strany zdi vás budou napadat příšery, držte se tedy při pravé zdi, tak bez úhony projdete, chodba je totiž dosti široká. Pokračujte dál kolem žebříku, dveře vpravo jsou zamčené, po chvíli najdete vlevo u zdi malý svatý medailónek, seberte ho. Pokračujte stále vpřed, na konci chodby projděte dveřmi. Sejděte dolů, pozor na sršně, vstupte vlevo do dveří, jste v místnosti s generátorem. Prohlédněte si ho, zjistíte, že je nefunkční, dveře na druhé straně jsou neprůchodné, vraťte se tedy zpět.

Zbavte se posledních sršňů, pokračujte spodem k oprýskané tabulce s nápisem, přečtěte si ji, obdržíte klíč. Vraťte se zpět ke dveřím, kterými jste sem přišli, pokračujte chodbou dopředu, projděte dveřmi na konci chodby a nyní již levé dveře otevřete klíčem. Ocitnete se venku na spirálové rampě, pokračujte doprava a vstupte do prvních dveří vlevo (pozor na sršně). V kruhové chodbě se dejte doleva, první dveře z chodby vpravo jsou zamčené, další dveře blokují známé potvory housenky, zbavte se jich, ale místnost vpravo je nepřístupná, stejně tak, jako ta další. Pokračujte chodbou vpřed, pobíjejte i slimáky, kteří padají ze stropu a pletou se vám do cesty, nezapomeňte je vždy zašlápnout. V následující kobce si vlevo na stolku přečtěte zápis v deníku, v další cele jsou jen černě zaprášené láhve, další dvě kobky jsou opět nepřístupné, v poslední si přečtěte vlevo na stěně plakát. Dveřmi vlevo vyjděte na spirálovou rampu a pokračujte doprava až k dalším dveřím, do kterých vejděte. V první místnosti jsou na zemi knihy, v druhé cele je v zemi díra v podlaze, zatím do ní neskákejte, pokračujte dál, zabijte dvojhlavou bestii, pobíjejte slimáky, v následující kobce je opět díra v podlaze, ale vpravo od ní si všimněte zakrvácené postele. V další cele si prohlédněte šaty, vlevo si přečtěte nápis, v následující místnosti zlikvidujte obě monstra a seberte krabičku s náboji. Pak pokračujte dál, zabijte další dvouhlavou stvůru, v sousední cele je další díra v podlaze, v následující cele pak housenky a po levé straně deník, který seberte a v inventáři si ho přečtěte, vpravo si přečtěte lístek. Ve vedlejší cele jsou opět housenky a poznámky, v poslední kobce si prohlédněte šaty na podlaze. Dveřmi vlevo se vraťte ven na spirálovou rampu a pokračujte doprava až k posledním dveřím, vejděte dovnitř. Prohlédněte si dveře před vámi, pak jděte na druhou stranu a otočte ventilem, tak jste otevřeli stavidla a voda proudí do spodních pater přes třetí patro. Vraťte se tudíž po rampě do třetího patra, znovu projděte všechny kobky, všimněte si nyní již tekoucí vody, ve dvou celách přibyly nové nápisy, samozřejmě si je přečtěte.

V místnosti se zakrvácenou lavicí si prohlédněte mapu, po chvíli budete muset srovnat takto kobky se zakrvácenými lavice otáčením pod sebe ve všech patrech. V tomto poschodí jsou tři cely s dírami v podlaze, všechny ale vedou do zamčených dveří ve druhém patře, takže zatím se tudy nikam dál nedostanete. Vyzkoušet to ale musíte, v prvním patře je místnost zamčená, takže znovu zpět do třetího patra. Nyní již můžete ve třetím patře jít doprava a v kobce proskočit dírou v podlaze dolů, v krátkých animacích se tak ocitnete až úplně dole v suterénu ve sprchách, kde zabijte obě dvouhlavé bestie a potom projděte dveřmi. Další dveře jsou zamčené, nyní je vaším úkolem správně nastavit nad sebe všechny kobky se zakrvácenými postelemi. Takže se vydejte k řebříku a vylezte do prvního patra. Zde si nejdříve přečtěte dokument, pak si všimněte kulatých okének na obvodové zdi. Na stěně je také červený terčík, prohlédněte si tedy druhé okénko vpravo od zmíněného terčíku, měli byste v něm vidět kobku s postelí, pocákanou krví. Vylezte tedy po žebři výš, přečtěte si lístek, pak ventilem otáčejte tak dlouho, dokud ve stejně uloženém okénku nespatříte opět zakrvácenou postel Silent Hill 4: The Room – návod . Vydejte se po žebři ještě výš, přečtěte si lístek, získáte číslo 0302, potom zde učiňte totéž a pokud máte vše správně nastaveno, pak se zde se musí po nastavení spustit animace, ve které osvobodíte vězně, vraťte se po žebřících zpět dolů. Jděte zpět do suterénu, spustí se další animace, ve které spatříte známého malého hocha a osvobozeného vězně. Vydejte se teď přes sprchy ke spirálové rampě a po ní jděte až ke dveřím (dá se lézt i po žebřících) do třetího patra, vejděte dovnitř, dejte se doprava a prvními dveřmi, ve kterých je díra v podlaze seskákejte až dolů, ocitnete se v jídelně, Vymlaťte potvory, vejděte do kuchyně, i zde udělejte pořádek a přistupte k protějším dveřím s kódovým panelem. Zde se vám může stát jedna nepříjemná věc, po otevření panelu můžete obdržet hlášku, že na panel je špatně vidět, což může mít dvě příčiny, nepustili jste s nejhořejšího patra vodu dolů, nebo což je pravděpodobnější, nenastavili jste pomocí ventilů správně kobky nad sebe, potom se musíte vrátit a příslušnou chybu napravit. Pokud máte ale vše správně uděláno, naklepte na kódový panel číslo 0302, tak projdete dveřmi dál. Spustí se animace, v níž spatříte mrtvolu a obdržíte další číslo 18121, poté se ocitnete opět znovu ve vaší garsonce. Prohledejte důkladně všechny předměty v koupelně, všimněte si zakrvácené vany, prozkoumejte špehýrku u dveří, pod dveřmi seberte popsaný lístek a nakonec si hru uložte. Dírou ve zdi v koupelně projděte do dalšího pokračování.

5) Skladový komplex
Ocitli jste se tedy v chodbě veliké haly, pokračujte vpřed, dojdete k automobilu, prohlédněte si jej. Dveře vlevo jsou zamčené, sestupte tudíž dolů po schodech, narazíte ne zmutovanou opici, zabijte ji. Další dveře vlevo opět neotevřete, takže pokračujte opět po schodech dolů. Spustí se animace, promluvíte si s mužem, po jejím skončení zlikvidujte další dva opičáky a vpravo projděte dveřmi. V místnosti narazíte na ležícího ducha, seberte mu z ruky klíč a poté mečík, to ho zvedne ze země, ale zabít ho nelze, takže honem projděte dveřmi dál a sejděte po schodech až dolů, po cestě pozor na další duchy a slimáky. Projděte dveřmi a hned nato druhými, v místnosti seberte náboje do pistole, dveřmi vpravo pokračujte dál. Ocitli jste se ve skladu basebalového nářadí, seberte ze země 5-železo (hůl), na druhé straně pak naleznete basebalovou pálku. Pokud si potřebujete uvolnit místo v inventáři, pak projděte dírou ve zdi a ve vaší garsonce naskládejte nepotřebné věci do bedny, potom se přes díru v koupelně vraťte zpět. Další dveře neotevřete, vraťte se tedy zpět do vedlejší místnosti a rychle sestoupejte po schodech dolů, kde projděte dveřmi. Zde zabijte tři vzteklé hafany a několik sršňů, z regálů seberte klíč, vejděte do uličky a dveřmi vlevo se dostanete na schody, vyhýbejte se duchům a projděte dalšími dveřmi. V místnosti si prohlédněte vše co lze, nic jiného zde už nenaděláte, tak se vraťte známou cestou zpět do basebalového skladu. Na dveře vlevo použijte klíč, tak projdete dál, sejděte po schodek až úplně dolů, pozabíjejte opičáky. Dveře vlevo jsou zamčené, takže kolem nich projděte do uličky, pokračujte po rampě až na konec, kde si vlevo nastupte do výtahu.

V animaci spatříte muže ze začátku, jak pistolí ohrožuje malého, vám již dobře známého chlapečka, po skončení animace vás výtah zaveze dolů, na panelu mačkejte tlačítka tak, abyste vyjeli až úplně nahoru do nejvyššího patra. Vystupte si, dávejte si pozor na duchy, jděte až na konec chodby, kde u zdi seberte další mečík a lopatu, vraťte se k výtahu a nyní sjeďte až úplně dolů, vpravo slezte po žebříku níž. Pokračujte vpřed, seberte lékárničku, odbočte do chodby vlevo, zlikvidujte housenky a na konci chodby vylezte po žebři nahoru, kde zlikvidujte několik příšer. Všechny dveře zde jsou neprostupné, takže pokračujte dál, pobijte další opičáky, jedna z nich má dokonce golfovou hůl, no raději si ji neberte, šetřete si místo v inventáři. Projděte dveřmi, sestupte dolů po schodech, naproti na druhé straně projděte dveřmi. Sejděte dolů po schodech, zlikvidujte pijavice, projděte do baru, na barovém pultu seberte lístek, přečtěte si ho v inventáři, ze židle seberte sekeru. Nyní musíte projít dírou ve zdi do vaší garsonky, prohlédněte si špehýrku, zjistíte číslo 302, pak vykoukněte z okna, na reklamě na střeše je číslo, poznamenejte si čtyři poslední číslice, tedy 3750. Vraťte se přes koupelnu do baru, na dveře použijte tento kód a vydejte se na dlouhou cestu po mnoha schodištích nahoru, cestu vám budou znepříjemňovat duchové. Tak dojdete až ke dveřím, z kterých sejměte kódovou tabulku, pak jimi projděte. Spustí se animace, kdy váš muž bude umírat v elektrickém křesle, spatříte i malého chlapečka, ale dozvíte se i další dvě čísla a to 19121 a 11121. Po skončení animace se ocitnete zpět ve vaší garsonce, kde si vyslechněte rádiový přenos, podívejte se ven z okna, muž vám ukáže dvě čísla, tedy 207 a 303, zkontrolujte špehýrku, seberte lístek pod dveřmi, odložte si věci z inventáře do krabice, hru si uložte a přes díru v koupelně tak už můžete pokračovat dál.

6) Byty
Po skončení úvodní animace, ve které se bude snažit někdo dostat do pokoje číslo 303 se ocitnete na chodbě, před vámi vpravo u dveří spatříte malého chlapečka, to určitě něco znamená. No nic, vejděte do pokoje 301, uvnitř seberte ze stoku červený papírek, hned vedle pak deník, obojí si přečtěte v inventáři. Vstupte do fotokomory, prohlédněte si oba červené obrázky na stěnách, z každého tak získáte klíč. Na stolečku si přečtěte žurnál, pak se vraťte zpět na chodbu, dejte si pozor na ducha. Pokračujte ke dveřím 302, chlapeček zmizí, vy ale podstrčte pod dveře červený papírek z inventáře. Pokračujte dál, na konci chodby vstupte do dveří, sejděte dolů po schodech, na kterých sedí muž. Promluvte si s ním, ale panenku, kterou vám nabízí neberte. Sejděte až dolů a na přihrádku použijte klíč z inventáře číslo 106, přečtěte si zprávu. Levými dveřmi vyjděte do chodby a dalším klíčem si otevřete dveře 105, uvnitř seberte další dva červené papírky a vedle si přečtěte deník, seberte svazek apartmá klíčů. Vraťte se do chodby a vstupte do místnosti 106, ve vedlejší místnosti je telefon, použijte ho, napadne vás duch, takže honem zpět do chodby a vejděte do pokoje 107. Zde toho mnoho nenaděláte, jen vás napadne další duch, vraťte se tudíž rychle zpět na chodbu. Vraťte se zpět do centrální místnosti a teď pokračujte dál pravými dveřmi. V chodbě zlikvidujte dva psy, v místnosti 104 pro klid duše zastřelte několik sršňů, pokoj 103 můžete klidně vynechat, vstupte tedy až do místnosti 102. Zde rozšlapte pijavice, otevřete lednici a z krvavého nepořádku seberte další půlku červeného papírku.

V místnosti 101 je plno výborných zbraní, bohužel je to jen výstavka, takže žádnou neseberete, seberte tudíž alespoň náboje do pistole a vzadu v knihovně si přečtěte jednu z knih. Opět se vraťte do centrální místnosti, vyjděte po schodech nahoru a odbočte do dveří vlevo. Tady v chodbě zabijte tři hafany, vstupte do dveří 205, dejte si pozor na ducha, ze stolku seberte kazetu, pak v místnosti 206 zastřelte dva psy, prohlédněte si zakrvácený koš, podívejte se z okna na pokoj 303, můžete z křesla sebrat kolt, potom se vraťte zpět a v chodbě u schodů projděte pravými dveřmi. Místnost 204 je prázdná, v bytě 203 je zakrvácená košile Silent Hill 4: The Room – návod , prohlédněte si ji, získáte tak další půlku červeného papírku, seberte ze země Bug sprej, je to další zbraň. V pokoji 202 zvedněte vyzvánějící telefon a prohlédněte si obrazy všech nájemníků tohoto strašidelného domu, kteří obývali jednotlivé pokoje. Vraťte se ke schodům, jděte o poschodí výš, opět pozor, abyste nesebrali na schodech ležící panenku, vstupte do pokoje 304 a seberte náboje. Do pokoje 303 se však nedostanete, jděte tedy k pokoji 302 a vložte pod dveře jeden z červených papírků z inventáře. Pak se vraťte zpět do centrální haly a dírou ve zdi projdete do vaší garsonky. Do bedny si odložte všechny nyní již nepotřebné klíče, poté si přečtěte všechny červené papírky pod vstupními dveřmi, tak se dozvíte, že klíč od místnosti 303 je ve vaší ložnici mezi postelí a oknem, jděte tudíž tam a seberte ho. Přes díru v koupelně se vraťte zpět do centrální haly, jděte k pokoji 303 a vstupte dovnitř. V následné animaci spatříte umírající ženu, u které stojí váš známý malý chlapeček, na zádech ženy je vyřezáno číslo 20112, poté se ocitnete znovu zpět ve vaší garsonce.

U vstupních dveří seberte talisman a nový červený papírek, vykoukněte ven ze všech oken, uložte si hru. Jděte do koupelny, ale zjistíte, že díra ve zdi je zablokována, takže nemůžete pokračovat dál. Vedle vstupních dveří vlevo je vchod do vaší komory, vejděte tedy dovnitř, na zdi si prohlédněte špatně viditelný Satanův znak, na který použijte talisman z inventáře, objeví se nápis, který si přečtěte. Na zdi se ale také objevila čtyři místa se symboly, stejné symboly máte nyní uloženy ve vaší bedně, jděte tedy k ní a seberte je všechny do inventáře. Vraťte se do komory a umístněte postupně zmíněné symboly na správná místa, oranžový symbol nahoru, purpurový dolů, vpravo žlutý a vlevo růžový, tak se vám objeví nový otvor ve zdi v koupelně, projděte jím tedy do následující části, dříve si však raději hru znovu uložte.

7) Nemocnice
Jakmile skončí hororová animace, pozabíjejte všechny sršně, pak se vraťte do místnosti, ve které jste se probudili, zabijte zmutovanou ošetřovatelku a vyjděte zpět na chodbu. Poté odbočte do chodby vpravo, spustí se další animace, po jejímž skončení seberte ze země dámskou kabelku. Vstupte do místnosti vlevo od místa odkud jste přišli, ze stolku seberte nůž, projděte dveřmi vpravo a prohlédněte si osvětlenou vitrínu, pak seberte ze stolku lístek s poznámkami, přečtěte si i další lístky na nástěnce. Vyjděte dveřmi ven, za dveřmi vpravo před vámi je lahvička s uzdravujícím nápojem. Za dveřmi z chodby naproti je úniková díra ve zdi, ale nic víc, v místnosti vedle je ozdravný balíček, naproti v místnosti jsou dvě zmutované ošetřovatelky a v regále ampule, seberte ji. Zkuste použít výtah, ale ten je pochroumaný, takže odbočte vlevo do dveří a za nimi vystoupejte po schodech nahoru, projděte dveřmi. Na chodbě se jen tak samo od sebe prohání několik nemocničních vozíků, vyhýbejte se jim, těžce by vás zranily. Nyní si prohlédněte mapu, získáte přehled o místnostech a začněte je prohlížet jednu po druhé, začněte zleva. V první místnosti naleznete náboje, v druhé pobijte monstra, další místnost je prázdná, vedlejší zamčená, v sousední seberte malý medailónek, ve vedlejší svíčku a vedle golfovou hůl, v další naleznete klíče, ale spadne na vás klec. Klíčem si ji odemkněte a pokračujte dál v prohledávání zbylých místností.

Protější místnosti jsou až na nějaké hororové úkazy téměř bezvýznamné, jen seberte v jednotlivých pokojích vše, co se dá, není to však nijak důležité. Nyní si stejným klíčem otevřete čtvrtou místnost vlevo, která byla zamčená, prohlédněte si zde ležící zraněnou dívku jménem Eileen, spustí se animace, po ní vás bude dívka doprovázet, vraťte se do chodby, nyní ji musíte chránit a hlavně jí i doplňovat zdraví, dělte se s ní o ně poctivě, na konci hry se vám to určitě vyplatíSilent Hill 4: The Room – návod . Zjistíte, že samohybné vozíky zmizely, zato se objevilo několik zmutovaných ošetřovatelek, které zlikvidujte. Zde musím ještě podotknout, že se tady hra generuje pokaždé jinak, takže popis místností nemusí souhlasit s mým návodem. Existuje však jednouchá rada, prostě v každém případě prohledejte všechny místnosti, posbírejte vše, co se sebrat dá a zlikvidujte všechny příšery. V následující chodbě zabijte ještě dvě zmutované sestry, jděte do prádelny a vstupte do díry ve zdi. Spustí se animace, dívka se pokusí vstoupit do díry s vámi, ale ve vaší garsonce se ocitnete sami. Prohlédněte si ventilátor, který nyní spadl ze stropu a leží na zemi, prohlédněte si a seberte poznámky, ležící na podlaze vedle knihovny (zjistíte číslo 11/21 a pod vstupními dveřmi seberte lístek a malý klíček, hru si uložte, do bedny vložte nepotřebné věci z inventáře a dírou ve zdi v komoře se vraťte do nemocnice.

V animaci se opět setkáte s dívkou, vyjděte do chodby, dívka vás musí stále následovat, kontrolujte si to, zda ji máte stále v patách, jděte na konec chodby a znovu projděte ke schodům posledními dveřmi vlevo. Zase vystoupejte po schodech nahoru, tlačítkem si přivolejte výtah, můžete dveře otevřít a skolit mutanta, pak se ale vraťte po schodech zpět dolů, odbočte doleva do nyní již uvolněné výtahové šachty. Mříže před vámi si otevřete klíčkem z inventáře, zabijte další tři zmutované ošetřovatelky, sejděte dolů po schodech, vpravo ode dveří na zdi si přečtěte krví psaný nápis a projděte i s dívkou dveřmi. Pokračujte po kruhové rampě dolů, vlevo pod schody vidíte otvor ve zdi, tady se hra zachovala trochu podivně. Můžete totiž klidně pokračovat dál a přejdete tak do další části, ale raději vstupte do zmíněného otvoru, v garsonce pod vchodovými dveřmi seberte lístek a malý klíček, znovu překontrolujte inventář, uložte si hru a znovu se přes díru v komoře vraťte zpět. Pokračujte zpět k rampě, odbočte doleva a sejděte až dolů, vpravo projděte dveřmi.

8) Podchod podruhé
Ocitli jste se teď znovu v podchodu, pokračujte vpřed stále s Eileen, vlevo seberte svíčku a vejděte do pravých dveří. Pokračujte po točité rampě až dolů, vpravo projděte dveřmi do chodby. Dveře vlevo jsou zamčené, zastřelte tedy tři opice v chodbě, odbočte do chodby vpravo a zahněte doleva. Tady už to samozřejmě velice dobře znáte,, vejděte tudíž do dámské koupelny a prolezte dírou ve zdi. V garsonce si povšimněte, že po návratu sem vám ubývá zdraví, bliká místnost červeně a drnčí okna , v místnosti je totiž plno zlých duchů, před knihovnou zapalte svíčku z inventáře, tak se jich zbavíte. Z bedny si seberte disky pro vstup do Lynch Street Line Coin, přes díru v koupelně se vraťte na dámskou toaletu. Pokračujte doleva, potom pravou stranou vpřed (upozorňuji, že existují i jiné možnosti, ale doporučuji volit mnou popsanou trasu), v animaci narazíte na ducha (i tyto potvory lze alespoň na chvíli zastavit, či znehybnět pomocí svíčky, amuletu, nebo mečíku), pokračujte tedy rychle dál a vstupte přes turniket do Lynch Street Line Coin, sejděte dolů po schodech, zabijte dva psy, na konci uličky je lahvička se zdravím, mrtvoly mají u sebe tyč, no nebude vám k ničemu. Vraťte se zpět, odbočte doleva po schodech dolů, nastupte do vlaku a jděte ke krabici s hračkami, kterou otevřete malým klíčkem, seberte z ní zašlou minci.

Nyní se vraťte zpět na dámské toalety, vstupte do otvoru ve zdi a zašlou minci umyjte v garsonce ve výlevce, opět se zbavte známým způsobem znovu přítomných duchů, poté se vraťte na dámskou toaletu. Vydejte se zpět k vlaku a na nástupišti vhoďte očištěnou minci do automatu Silent Hill 4: The Room – návod , obdržíte klíč. Vejděte zpět do vlaku a známým vagónovým bludištěm přejděte na druhé nástupiště. Na schodech nahoře naleznete zdraví, vraťte se dolů, zabočte do protisměru, zlikvidujte dva psy, na lavičce seberte krabičku s náboji, projděte dveřmi a v červené místnosti vylezte po žebříku nahoru, pokud chcete, ale není to nutné, můžete prolézt dírou do vaší garsonky udělat tam pořádek, Eileen však dál s vámi po žebři nepůjde, tak si pamatujte, kde jste ji zanechali. Známou cestou se vydejte až k pohyblivému schodišti, vyjeďte po něm nahoru, opět pozor na bestie vylézající ze zdi, nahoře si vpravo otevřete klíčkem dveře od místnosti, kde jste našli mrtvou Cynthii, uvnitř seberte ze země páku od ovládacího systému vlaku. Vraťte se na chodbu, kde mezi ostatními krámy najděte a seberte permanentku Cynthie, tak si zkrátíte cestu a projděte ven přes druhý, tedy levý turniket. Potom známým vchodem Lynch Street Line Coin projděte dál, vyjděte po schodech, odbočte doleva, na konci projděte dveřmi a dojděte si pro Eileen. Přes schodiště a turnikety se vraťte zpět k vlaku, nastupte do lokomotivy a na panel použijte páku, tak jste si otevřeli za vámi vlevo nové dveře. Společně tedy vejděte přes ně do chodby, seberte u dalších dveří meč, projděte dveřmi, spustí se animace, po jejím skončení se zbavte dotírajícího chlapa (ten vám teď bude pěkně s dalšími potvorami ztrpčovat život), projděte dalšími dveřmi a po točité rampě sejděte po schodech až dolů, kde projděte dveřmi, ocitnete se na hřbitově.

9) V lese podruhé
Tak jste se tedy ocitli na hřbitově, přibližte se k rakvi, pobijte sršně. Otevřete si mapu a zjistíte, že v této části hry je celkem 17 lokací, které musíte postupně projít. V místě, které je na mapě označeno černou šipkou, sedí na vozíčku jakási mumie, kterou musíte oživit, což provedete tak, že musíte najít hlavu a čtyři údy panenky a do této mrtvolky je vložit. Ve hře je zde plno temných míst, všechny části hledané panenky jsou vesměs ve studních, ale objevíte je pouze tehdy, pokud najdete vyhaslou pochodeň, kterou doma v garsonce ponoříte v koupelně do kanystru s olejem, dojdete potom vždy k místu, kde plápolá ohýnek, louč si o něj zapálíte a nahlédnete do studny, jedině tak můžete všechny části panenky posbírat. Tak tedy, v levém koutě hřbitova seberte vyhaslou pochodeň, budete se nadále pohybovat v temné části a tak byste některé potřebné předměty nenašli. Ochraňujte i nadále Eileen, sami se vraťte zpět dírou ve zdi do garsonky, kde si do bedny odložte nepotřebné předměty a tak si uvolněte inventář. V koupelně si namočte vyhaslou pochodeň do kanystru s olejem, pod vchodovými dveřmi seberte další lístek, přečtěte si ho a vraťte se přes díru v koupelně zpět k Eileen. Pokračujte dál přes dvojité dveře, pozor na chlápka s holí, zabijte psy. Vraťte se zpět na hřbitov a pochodeň si zapalte a dvojitými dveřmi pokračujte dál.

Nechejte si od Eileen přečíst všechny krvavé nápisy na hrobních kamenech (to dělejte v každé další lokaci, nebudu už na to dále upozorňovat), přejděte dveřmi dál, zabijte dva psy, u studně naleznete hlavu panenky, pod svítilnou je lahvička se zdravím. Pokračujte vpřed, zabijte dalšího psa, dojdete ke zborcenému domu, kde se nachází již mnou zmíněný vozík s mrtvolkou. Ze země seberte lístek, který si přečtěte, o kousek dál je svíčka, prohlédněte si vozík, použijte na něj hlavu panenky, Eileen tak získá řeťez , který bude její zbraní, takže od teď v ní máte vydatného pomocníky pro likvidaci příšer. Z kovové konstrukce můžete sebrat i jakýsi škrtící drát, ale je to zbytečné, jen si zaplníte inventář, pokračujte dál bránou vpravo od modrého barelu. Zabijte dvě dvouhlavé potvory, jděte ke dveřím, vlevo je lahvička se zdravím, za dveřmi je další lahvička a krumpáč, seberte ho. Jděte dál, odbočte na konci vlevo, spustí se animace, ve které si promluvíte se známým malým hošíkem, po jejím skončení seberte z náhrobního kamene svatý amulet, vpravo jsou na zemi náboje do koltu. Zapalte si pochodeň, vracejte se zpět, pozor na několik duchů, ze studny seberte pravou nohu panenky a vraťte se až zpět k rozbořenému domu, pokračujte přes nádvoří dál protějšími dveřmi. Za nimi zabijte dvouhlavou příšeru, pokračujte dál, napadne vás ohnivé strašidlo, to musíte nejdříve oslabit a jakmile se položí na zem, probodněte ho mečem spravedlnosti, meč nechejte zapíchnutý v něm, máte od něj pokoj. Zapalte pochodeň, dojdete k další studni, z ní vyberte ruku panenky. Ze země seberte medailon a pokračujte dál. Narazíte na sršně, opět pozor na duchy, v další lokaci je opět zdraví, poté dojdete do konečné lokace, kde je svíčka a zdraví. Zapalte pochodeň, ze studny seberte pravou ruku panenky, na zpáteční cestě narazíte na čtyři opice, pokračujte stále dopředu, až dojdete zpět k rozbořenému domu. Vejděte do dveří na jihovýchodě, narazíte na sršně, o kousek dál je zdraví, ze studny seberte další úd panenky, v další lokaci za známými kořeny je stříbrná kulka, za dalšími dveřmi najdete poslední, tedy i s hlavou pátou část panenky. Nyní se vraťte zpět ke zbořenému domu, jděte k vozíku a všechny díly panenky z inventáře použijte na mrtvolku ve vozíčku. Spustí se animace, vozík s oživnuvší mumií uvolní otvor v podlaze, sestoupejte tedy po schodech dolů, přečtěte si knihu, na dveře použijte medailon z náhrobku u jezerní oblasti, tak projdete na známé točité schodiště, můžete se vydat dírou do garsonky a hru si uložit. Po návratu potom pokračujte dolů a projděte dveřmi do vězení.

10) Vězení podruhé
Ocitli jste se na vrcholu výtahu, vstupte dovnitř válce, v animaci sjedete společně dolů. Projděte dveřmi, ocitnete se v nejvyšším patře vězení, obtěžovat vás bude, tentokrát ale velice tvrdě opět známý chlápek. Rychle projděte ven protějšími dveřmi, po spirálové rampě se vydejte doleva níž, chlápek vás bude pronásledovat, takže pozor na něj, vydá se totiž za vámi, projděte dveřmi vpravo a vstupte do vězeňského patra. Doporučuji vám nejdříve projít celou kruhovou chodbu a zlikvidovat příšerná dvojčata a slimáky, pak opět známým způsobem začněte procházet jednotlivé cely. V první je díra v podlaze, v druhé si přečtěte lístek, ve vedlejší si prohlédněte šaty na podlaze, vlevo seberte krabičku s náboji, hned vedle v kobce je po zemi spousta rozházených knih, ale nic zde nenaděláte. V další místnosti je opět díra v podlaze, v další cele zase díra v podlaze a zakrvácené lůžko. V kobce za prasklou rourou s protékající vodou naleznete svatou svíčku, vlevo si přečtěte lístek, ve vedlejší místnosti je spousta známých hnusných housenek. Jakmile to takto vše proberete, proskočte dírou v podlaze se zakrváceným lůžkem dolů, tak se ocitnete v suterénu, Eileen však s vámi dále nepůjde, zapamatujte si tudíž, kde jste ji zanechali. Dole pobijte housenky, projděte dveřmi, vymlaťte další housenky a seberte ze země vězeňskou košili. Vraťte se, projděte druhými dveřmi, seberte lahvičku se zdravím a na jedné z lavic svatý medailónek. Dalšími dveřmi projděte do chodby, zlikvidujte housenky, po řebříku vylezte až úplně nahoru, kde najdete na zemi karabáč, je to velice účinná zbraň pro Eileen, později jí ho předáte.

Nyní bude nutné, abyste namočili vězeňskou košili ve vaší garsonce v koupelně do vany s krví, vraťte se tedy k nejbližší díře ve zdi, ta nejbližší je z chodby ven a po žebříku až na konec, projděte jí do garsonky, nejdříve se zbavte všech duchů zapálením svaté svíčky, pak v koupelně použijte z inventáře vězeňskou košili do zakrvácené vany, tím jste tento úkol splnili. Přečtěte si komentář, nezapomeňte ještě u vchodových dveří sebrat červený lístek a přečíst si ho, pak se dírou v koupelně vraťte zpět na kruhovou rampu. Z komentáře jste určitě zjistili, že vaším cílem nyní je druhé poschodí, známou cestou se tam proto vraťte. Opět vám doporučuji nejdříve zbavit kruhovou chodbu všech příšer a slimáků, teprve potom se dejte do prohlížení jednotlivých cel. V první cele není nic zvláštního, druhá je zamčená, rovněž tak třetí, v další je dvojhlavá bestie a na zemi svatá svíčka, na stěně si přečtěte plakát. Vedlejší kobky je opět uzamčena, stejně tak další a vedlejší, v poslední cele je pod lavicí vpravo ukrytý meč spravedlnosti, Silent Hill 4: The Room – návod ten musíte najít a sebrat, tím jste v tomto poschodí skončili. Po spirálové rampě sejděte o poschodí níž, pobijte dvojhlavé potvory, prohledejte všechny kobky, najdete pár drobností, ale nic veledůležitého. Takže se vraťte až do chodby s dírou ve zdi a nyní se vydejte vpřed druhými dveřmi. Spustí se animace, po jejím skončení pokračujte vpřed, narazíte na ducha, kterého musíte nejdříve srazit na zem (nejlépe stříbrnou kulkou) a jakmile se položí, vrazte do něj meč spravedlnosti a nechejte ho v něm zapíchnutý, z rukou mu seberte klíč. Nastal čas vrátit se pro Eileen, doufám že si pamatujete, kde jste ji zanechali (mělo by to být v jedné z kobek ve druhém poschodí), předejte ji nejdříve novou velice účinnou zbraň, tedy karabáč a po spirálové rampě se vracejte zpět dolů (po žebřících vám Eileen nepoleze), pozor na útočící sršně a drzého útočícího chlápka, vraťte se zpět až na křižovatku chodeb. Nejdříve se přes díru ve zdi vraťte do garsonky, zbavte se pomocí svíčky duchů, hru si uložte, odlehčete si inventář a přes koupelnu se vraťte zpět k Eileen, vedle díry ve zdi seberte ozdravnou lahvičku. Nyní se společně vydejte chodbou k zemi přišpendlenému duchovi, seberte z něj váš meč a pokračujte až na konec chodby, klíč máte, tak projděte dveřmi, pozor na ducha, pokračujte vpřed a projděte dveřmi vlevo ke generátoru. Jděte dopředu, zlikvidujte šest dvouhlavých bestií a na konci projděte dveřmi. Pře s díru ve zdi se vraťte do garsonky, opět se nejdříve pomocí zapálené svíčky zbavte duchů, proberte si inventář a hru si samozřejmě i uložte. Vraťte se zpět k Eileen, společně sejděte vlevo dolů po kruhové rampě ke dveřím, do kterých vstupte, tak se ocitnete podruhé ve skladišti.

11) Skladový komplex podruhé
Nejdříve si prohlédněte animaci, ze země seberte deník, který si přečtěte v inventáři, pozor na dotírajícího ducha, můžete ho mečem připíchnout k zemi a společně si nastupte s Eileen vpravo do výtahu, v jeho kabině vyjeďte až úplně nahoru. Vystupte z výtahu, odbočte doprava, pokračujte po rampě, zabijte dva psy, u zamčených dveří seberte uzdravující lahvičku. Pokračujte po schodech nahoru, vstupte do dveří, nyní se nalézáte ve skladu sportovních potřeb. Ze země seberte 3-dřevo, z pultu si vezměte dortové svíčky. Všimněte si koše s míči, evidentně jeden chybí, pamatujte si to. Pokračujte dál dveřmi vedle díry ve zdi, vpravo ze země si můžete vzít svatou svíci, pokračujte dál protějšími dveřmi. Z chodby vstupte do dveří vpravo, napadne vás duch, moc se s ním nepárejte, zabijte několik slimáků a vyjděte po schodech až úplně nahoru, kde projděte dál dveřmi. Zde opět pozor na potvoru drzého ducha, zneškodněte ho alespoň na chvíli, pak na dort na stole vložte z inventáře dortové svíčky Silent Hill 4: The Room – návod a u dveří seberte vycpanou kočku. Vstupte do chodby, na jejím konci projděte dveřmi, venku zabijte další dva psy, vyjděte po schodech nahoru, opět zlikvidujte dva hafany. V boční chodbičce na zemi je lahvička se zdravím, seberte ji a pokračujte po schodech výš. Kousek od auta je svatá svíčka, na kapotě auta leží náboje do koltu. Úzkou chodbičkou pokračujte dál, v dlouhé chodbě zabijte další dvě psiska, na konci chodby seberte golfovou hůl, vlevo přes díru ve zdi se můžete dostat zpět do vaší garsonky, zbavit se duchů, uvolnit si inventář a hru si uložit. Pod vchodovými dveřmi seberte dopis, přečtěte si ho, pak se vraťte přes díru ve zdi zpět k Eileen. Znovu vám důrazně připomínám, že Eileen je třeba co nejvíce chránit, dělit se s ní o zdraví, jinak na konci spláčete nad výdělkem. Již dobře známou cestou se vraťte společně zpět do skladu sportovních potřeb, protějšími dveřmi vyjděte ke schodům a po nich sejděte dolů do skladu. Nejdříve paralyzujte duchy, pak najděte klec, do které vložte vycpanou kočku, posbírejte náboje a dalšími dveřmi pokračujte dál, za nimi potom po schodech dolů a vstupte do dveří. Ocitnete se v místnosti, kde budete vzhůru nohama, zabijte čtyři sršně a seberte krabičku nábojů, vraťte se zpět na chodbu a známou cestou pokračujte až k výtahu, nastupte si do kabiny a nyní sjeďte až úplně dolů. Pokud projdete druhými výtahovými dveřmi, naleznete krabičku nábojů a svatou svíčku, vraťte se zpět do kabiny a slezte dolů po žebříku, Eileen ale jako obvykle po žebřících neleze a tak zůstane v kabině.

Protějšího žebříku si nevšímejte, ale zabočte do chodby, pobijte housenky a na konci chodby seberte kulečníkovou kouli, vylezte nahoru po řebříku. Zabijte sršně a jděte až na konec chodby, spustí se animace, po jejím skončení vyřaďte z provozu duchy a seberte lékárničku. Dveře jsou zamčené, takže pokračujte vpřed, na konci chodby mezi bednami seberte míč a vpravo ze země malý medailónek, poté projděte dveřmi a sestupte po schodech dolů. Zde se obratně vyhýbejte pohybujícím se pojíždějícím a zraňujícím křeslům, jsou zde troje dveře, ale jen jedněmi projdete dál. Za nimi opět sestoupejte po schodech dolů, projděte dveřmi, ocitli jste se v baru. Z barového pultu seberte lístek a samozřejmě si ho přečtěte, na kulečníkový stůl položte kouli z inventáře. Nyní se ale musíte vrátit pro Eileen, takže se vraťte zpět do skladu sportovních potřeb, do koše s míči vložte i ten váš z inventáře, uslyšíte bít hodiny. Vraťte se tedy společně do místnosti, kde jste byli před chvíli vzhůru hlavou, nyní jste již v normální poloze a přes dveře s hodinami projděte dál. Všechny dveře jsou zde ale uzamčené, takže sejděte po schodech až úplně dolů a dál projděte až posledními dveřmi. Za nimi zlikvidujte čtyři opice a dva psy, za rožkem je uzdravující lahvička, jděte až na konec, kde projděte dveřmi, ocitli jste se znovu v dobře známé hale.

Pokračujte až na konec, kde projděte dveřmi, sejděte ze schodů, šikovně prokličkujte mezi křesly, vstupte do dalších dveří, tak se dostanete zpět až do baru, kde zabijte další opici. Dírou ve zdi se vraťte zpět do vaší garsonky, zapalte svíčky, ať se zbavíte duchů, z okna si prohlédněte reklamní tabuli hotelu, spatříte číslo 555 3750. Toto číslo vytočte na vašem telefonu, ozve se vám hlas, který vám sdělí nové číslo, tedy 555 4890. Z tohoto čísla si zapamatujte poslední čtyřčíslí, tedy 4890, dírou ve zdi se vraťte k Eileen do baru. Na kódový zámek u dveří zadejte číslo 4890 a tak těmito dveřmi projdete, sestupujte po dlouhém lomeném schodišti až úplně dolů, pobíjejte otravující sršně, dole seberte lékárničku a projděte dveřmi, ocitnete se v místnosti s bestiemi. Musíte se dostat na druhou stranu ke dveřím, které jsou ale zamčené. Bestie jezdí na rámečcích nahoru a dolů, vy musíte zjistit, kdo je jejich kápo. Zde se hra pokaždé generuje jinak, takže kápo poznáte tak, že když do něj začnete střílet, počnou sebou škubat ve smrtelných křečích i všechny ostatní potvory, jakmile kápo zabijete, zdechnou i ostatní příšery a dveře před vámi se odemknou. Projděte tedy jimi, ocitnete se na známém kruhovém schodišti, sestupujte dolů a úplně dole seberte deník, poté projděte dveřmi číslo 302, ocitnete se opět v bytech.

12) Byty podruhé
Všimněte si, že jste se ocitli v prostorách, které jsou dokonalou kopií vaší garsonky. Seberte ze stolku obě knihy a přečtěte si je, v chodbičce si prohlédněte poškozenou zeď, vlevo je známá díra ve zdi, vedoucí do vaší garsonky, nelezte ale do ní. Vraťte se zpět do přední místnosti, spustí se animace, v níž vám hlava visící ze stropu podá další informace. Po jejím skončení jděte do chodbičky a z poškozeného místa ve zdi vytrhněte krompáč naděje. Potom teprve projděte dírou ve zdi do vaší skutečné garsonky, zbavte pomocí svíček místnosti duchů, uvolněte si inventář, hru si uložte. Pod vchodovými dveřmi seberte červený lístek, který si samozřejmě přečtěte, potom v chodbičce na poškozené stejné místo na zdi, z kterého jste v imaginární garsonce vytrhli krumpáč ho použijte i zde, vznikne tak otvor, do kterého vstupte, spustí se hororová animace a jakmile skončí, přistupte k mrtvole a seberte jí vše, co má v rukou, hlavně klíče od vchodových dveří, navíc se zde moc nezdržujte.

Prolezte dírou nazpátek, jděte k hlavnímu vchodu a na něj použijte klíče z inventáře, tak spadnou zámky i řetězy Silent Hill 4: The Room – návod , vy se potom v další animaci setkáte s Eileen a společně pokračujte chodbou doleva, vejděte do dveří číslo 301. Uvnitř v místnosti zabijte tři dvouhlavé bestie, v kulatém prostoru seberte ze země medailónek, sejděte dolů po schodech, ve stejném prostoru jako nahoře seberte lahvičku se zdravím. Dveřmi 201 projděte do chodby (číslo je vidět až z druhé strany z chodby), dejte se doprava, pozor na chlapíka, který na vás střílí zpoza mříží, vstupte do dveří 202, prohledejte všechny místnosti, ze země seberte meč poslušnosti. Přes díru ve zdi se dostanete do místnosti s dveřmi 203, pozor na ducha, projděte dveřmi do chodby a vstupte do dveří 204, v kuchyni na stole je lahvička se zdravím, vraťte se zpět do chodby, odbočte vlevo a projděte dvoudílnými dveřmi. Zlikvidujte pět zmutovaných ošetřovatelek, projděte dalšími dveřmi a vstupte do dveří 205, prohledejte opět všechny místnosti, najdete uzdravující lahvičku. Přes chodbu vstupte do dveří 206, tam naleznete svatou svíčku, projděte dírou ve zdi, ocitnete se v pokoji 207, kde najdete náboje. Poté projděte dveřmi do chodby, zabijte bestii a sejděte dolů po schodech, vstupte do dveří 107. Pomocí svíčky eliminujte ducha, i zde naleznete uzdravující lahvičku. Vraťte se na chodbu a vstupte do dveří 106, zde seberte lékárničku, v koupelně pak ampuli. Nyní se vydejte přes chodbu ke dveřím 105, ty jsou ale uzamčeny šesti řetězy, což něco napovídá. Projděte tudíž dvoudílnými dveřmi do dalšího traktu, Eileen zůstane v místnosti, sami vstupte do dveří 104. Tady zlikvidujte dvě bestie, ze země seberte lékárničku, v kulaté místnosti si prohlédněte oběšence, ten zmizí. Vraťte se na chodbu, prohlédněte si dalšího oběšence, zabijte dvě dvouhlavé bestie, vstupte do dveří 103, kde zamordujte dvě dvojhlavé potvory, seberte zdraví a třetího oběšence. Přes chodbu vstupte do dveří 102, zlikvidujte ducha, seberte uzdravující lahvičku a čtvrtého oběšence. Nato vstupte do dveří 101, seberte náboje a pátého sebevraha. Vraťte se zpět na chodbu a vlevo sundejte poslední, tedy šestou mrtvolu.

Nyní se vraťte zpět k Eileen, spatříte animaci, po ní se společně vydejte do dveří 105, neboť řetězy zmizely. V ložnici najdete zdraví, z poličky z knihami seberte červenou krabičku, spustí se opět animace. Po jejím skončení opusťte místnost, hned poté se spustí další animace, jakmile skončí, prohlédněte si kresbu na papírku na podlaze, vystoupejte po schodech nahoru, vstupte do dveří 207. Dírou ve zdi projděte do dveří 206 a vyjděte na chodbu. Zde zlikvidujte čtyři dvouhlavé bestie, za dveřmi 205 není nic podstatného, projděte proto na konci chodby dvoudílnými dveřmi, za nimi vystoupejte po schodech nahoru. Na zemi seberte krabičku nábojů, projděte dalšími dveřmi. O kousek dál vstupte do dveří 304, pobijte bestie lezoucí ze zdi a dvouhlavou potvoru, seberte lahvičku se zdravím, přes chodbu vstupte do dveří 303. Tady zabijte zmutovanou příšeru, ze stolku seberte náboje, vraťte se na chodbu. Přes dvojité dveře vejděte do chodby, sejděte dolů po schodech, přes místnosti 202 a 201 se dostanete do místnosti 301, vyjděte z ní na chodbu, zlikvidujte tři příšery, u dveří 302 spatříte malého chlapečka, ale opět vám zmizí. Vstupte tedy do těchto dveří, jste opět doma ve své garsonce. Nyní si uvolněte inventář, budete potřebovat sedm volných míst, vezměte si tedy pistoli a co nejvíce nábojů, ale také červenou krabičku a hru si rozhodně uložte.

13) Finálový souboj

Projděte znovu dírou ve zdi, pod mrtvolou vlezte dolů do černé díry, tak se v animaci dostanete níž do červené místnosti, kde vlezte do další díry v podlaze. Spustí se dlouhá, vše vysvětlující animace, po jejím skončení se dá Eileen na pochod do krvavé lázně. Rychle tedy na bestii vykukující ze zdi použijte obsah krabičky, chlapík na chvíli znehybní. Po stranách teď vidíte sochy, je jich sedm, každá z nich třímá v ruce kopí. Po celou dobu se vám bude chvilkami zobrazovat Eileen, přibližující se k lázni, což je poněkud znervózňující, ale nenechejte se rozhodit a neztrácejte nervy. Uhýbejte ranám holí a střelbě tohoto zvrhlíka, jinak vám garantuji, že rychle zemřete. Musíte jednat rychle, tedy sebrat první kopí a vrazit je do bestie, chlap opět na chvíli znehybní, honem tedy pro další kopí a to vše opakujte stále dokola, dokud do bestie nezarazíte všechna kopí od všech soch. Teprve potom bude mukl zranitelný, takže do něj střílejte tak dlouho, dokud nenatáhne paprče Silent Hill 4: The Room – návod . Poté se spustí závěrečná animace, ale musím vás upozornit, že hra má několik konců, tedy rozdílných ukončení, závisejících nejen na vaši rychlosti v tomto posledním souboji, ale na vašem předchozím počínání. Pochod smrti Eileen do krvavé lázně totiž není stejně rychlý, ale odvisí na tom, kolik jí zbylo ještě sil. Jestliže je plně zdravá, postupuje vpřed velice pomalu, pokud jste ji totiž ale dostatečně neochraňovali v předcházejícím ději, tato sestupuje mnohem rychleji, takže vám zemře, tudíž zde v plném rozsahu platí ono příslovečné: „pozdě bycha honiti“. Závěry hry jsou tedy takové:

  • Podaří-li se vám zabít padoucha dříve, než Eillen sestoupí do krvavé lázně, potom se tato v animaci setká se svým synáčkem, což je onen tolik známý chlapeček.


  • Jestliže však Eillen vstoupí do krvavé lázně dřív, než darebáka zabijete, pak v závěrečné animaci zachráníte jen Eileeina synáčka, který bude maminku oplakávat.


  • Další možností je, že v souboji zahynete vy a pak se můžete pokoušet o štěstí znovu od posledního uložení.


  • Také se vám může stát, že nebudete mít v inventáři dosti místa pro všechna kopí ze soch, potom chlapíka nikdy nezastřelíte a můžete jeho útokům uhýbat do nekonečna, ale v tomto případě je lepší se nechat raději zabít, vrátit se k poslednímu uložení, inventář uvolnit a začít další závěrečný souboj.


  • Přeji vám mnoho štěstí a dobré herní pohody.

    Konec.

    Autor:Iva Urbánková