Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historia konzoly

27. 2. 2007

První domácí videohry (1972 – 1977)

V roce 1972 vyšla první herní konzole pro ameriku, Magnavox Odyssey. Byla založena na původních pracech Ralpha Baera a licencovaná jeho zaměstnavatelem. Konzole se připojovali na TV (jako dnes). Konzole nezaznamenala velký úspěch, ale podobné společnosti (Atari) musely zaplatit za různé licence. První úspěch videoher nastal až v roce 1975, kdy Atari vydal konzolovou verzi Pongu. Jeho úspěch započal výrobu stovek klonu této hry, včetně Coleco Telstar, které mělo úspěch s více než desítkou modelů.

První 8-bitové domácí konzole (1977-1983)

Domácí videoherní systém se stal populárním během sedmdesátých a osmdesátých let. Programy už nebyly dále vkládány do čipů, ale vkládány do pamětí. Než být omezený malou selekcí her, hráč nyní mohl shromážďovat knihovny her.

V herních konzolích limitovaly vysoké ceny RAM systémovou kapacitu paměti na malinké množství, často menší než Kilobyte.


V roce 1977 Atari vydalo svou cartridge-konzoli nazvanou Video Computer System (VCS), později zvanou Atari 2600. Devět her bylo navrženo a vydáno na prázdniny. Rychle se stala nejpopulárnější ze všech prvních konzolí.

V roce 1978 Magnavox vydaly jejich cartridge-konzoli Odyssey 2 ve Spojených státech a Kanadě. Philips Electronics vydaly tuto stejnou herní konzoli jako Philips G7000 v několika evropských státech. Ačkoliv se nikdy nestala tak populární jako Atari, podařilo se jí prodat několik milionů jednotek během roku 1983.


Následovaly silnější konzole jako Intellivision a Colecovision. Intellivision, ač chronologicky částí 8-bitové éry, mělo unikátní procesor s příkazy, které měly 10 bitovou šíři (umožňující větší příkazovou variabilitu a potenciální rychlost) a registry s 16 bitovou šíří. Byl to tedy hybrid mezi starým 8-bitem a novým 16-bitem.

Unikátem mezi domácími systémy toho času byl Vectrex, jediný představující vektorovou grafiku.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Otázka

(SCORSESE, 1. 10. 2009 17:03)

Ahoj, nemohl jsem na vás najít žádný kontakt, tak píšu do kometáře.
Ahoj, jsem administrátor webů SCORSESE_COPUTER_WORLD, a chtěl bych se tě zeptat, jestly by jsi semnou vyměnil banner nebo reklamu.
Já pošlu můj banner tobě, a ty ho dáš na své stránky a já dám na své stránky banner tvůj, který mi poěleě.
Rozmysli si to, zatím ahoj.
Máš docela pěkný web.

scorsese1@seznam.cz
www.scorsese.estranky.cz